WhatsApp
E A R C L I N I C

Yükleniyor...

  • KONAK MAH. GÜLBİTEN SOK. NO:2 NİLÜFER/BURSA / SULTAN SELİM MAH. ATATÜRK CAD. NO:1A KAĞITHANE/İSTANBUL
  • ear.clinicisitme@gmail.com

İŞİTME CİHAZI KALIP ALMA

img

Kulak Kalıbı Nedir?

Kulak kalıbı; işitme cihazında üretilen ses dalgasının kulak kanalı aracılığı ile kulak zarına iletilmesini sağlayan araçtır. Ana görevlerine bakacak olursak;
 
. İşitme cihazı ile kulak arasında akustik köprü görevi görür 

. İşitme cihazının kulak kepçesinden düşmesini engeller

. Oluşabilecek akustik geri besleme (feedback) sesini önler veya en aza indirir

. İşitme cihazı tarafından oluşturulan seslerin akustik modifikasyonunu kişiye özel olarak uyarlama imkanı sunar

Kulak Kalıbı Çeşitleri Nelerdir?

Kulak Kalıbı çeşitlerine baktığımızda iki çeşit malzeme karşımıza çıkmaktadır;
 

Biopar (Yumuşak) Kalıp

Akrilik (Sert) Kalıp

Peki hangi kalıp tipi ne amaçla kullanılmalıdır? Avantajları ve Dezavantajları nelerdir?

Kulak kalıbı materyallerine baktığımızda, iki materyalin de belli kullanım alanları ve amaçları vardır. İki kalıp çeşidini kıyasladığımızda ortaya çıkan farklar şunlardır;
 
1. Yumuşak kalıp elastik yapıya sahipken, sert kalıp hiçbir şekilde elastikiyete özelliği göstermez.

2. Yumuşak kalıpta açılan ventilasyon (havalandırma) kanalı kulak kanalının hareketine ve zamana bağlı olarak kapanırken, sert kalıptaki ventilasyon (havalandırma) kanalı bu faktörlere bağlı değildir. Bu yüzden akustik modifikasyon konusunda sert kalıp çok daha başarılıdır.

3. Yumuşak kalıp esnek yapıya sahip olduğu için genellikle küçük çocuklarda tercih edilirken, sert kalıp pediatrik uygulamalarda tercih edilemez.

4. Yumuşak kalıbın feedback riski daha düşük olduğundan dolayı çok ileri dereceli işitme kayıplarında kullanılabilir, sert kalıp ise bu durumda kulak kanalını tam saramayacağından dolayı feedback’i çok fazla engelleyemeyecektir.

5. Sert kalıp yumuşak kalıba göre hem daha estetik, hem de yüzey alanı çok daha pürüzsüzdür. Bu sayede kulak kanalına yerleştirilmesi ve çıkartılması çok daha kolaydır.

6. Sert kalıptaki deformasyon oranı yumuşak kalıba göre çok daha düşüktür. Daha sağlam olmasıyla birlikte, mevcut ses kalitesini çok daha uzun süre bozmadan koruyabilmektedir.

7. Yetişkin bireylerde çok ileri derece işitme kaybına kadar sert kalıp, çok ileri dereceli işitme kayıplarında ise yumuşak kalıp önerilmektedir.

 

 

 

Kulak Kalıbında Renk Seçeneği Mevcut mudur?

 

Ülkemizde kullanılan kulak kalıplarına baktığımızda, genellikle ten rengi kulak kalıbının kullanıldığını görmekteyiz. Bu, renk seçeneğinin olmadığı anlamına gelmiyor. Yüksek oranda ten rengi kulak kalıbı kullanımının iki sebebi vardır;

1.Klinisyenin hastaya bu seçenekleri sunmaması, bilgi vermemesi

2.Hastanın kulak kalıbının görünmesini en aza indirgemek istemesi ve buna istinaden rengin ten rengi olarak belirlenmesi.

 

Bu iki değişken birbirini kısır döngüye sokmaktadır. Hasta, renk seçeneklerini bilmediği için tek bir seçenek olarak ten rengine mecbur bırakılırken, klinisyen ise seçenekleri sunsa bile hastaların sürekli ten rengi istemesinden dolayı artık renk kartelasını sunmaya gerek duymamaktadır. Kağıthane İşitme Cihazlarında, 3D Yazıcı ile hazırlanan kulak kalıplarımızdan size uygun rengi kendiniz belirleyebilirsiniz.

 

 

Kulak Kalıbı Bakımı Nasıl Yapılmalı?

Kulak Kalıbının bakımı, işitme cihazı bakımı kadar önemli olmakla birlikte, işitme cihazınızdan aldığınız verimin değişkenlik göstermemesi açısından şarttır. Bu yüzden, aşağıda belirteceğimiz şekilde kulak kalıbı bakımının bilinmesi ve uygulanmasını şiddetle tavsiye ederiz.

 

1.Kulak kalıbının bakımındaki en önemli nokta, kalıbın buşon (kulak kiri) ile tıkanmasını engellemektir. Buşon (kulak kiri) üretimi kişiden kişiye değişmekle birlikte, bu değişkenlik bakım süresini de etkilemektedir. Bazı kişiler yoğun buşon (kulak kiri) üretimine sahipken, bazı kişilerde bu süre çok daha uzundur. Kulak kalıbı, kalıp temizleme kasesinde ılık su ile yıkanmalı, dikkatli şekilde kurutulmalıdır. Özellikle hortumun içinde en ufak su damlacığı bile kalmamasına dikkat edilmelidir. 

2.Hortumda biriken nem ve terden kaynaklı su damlacıkları, puar aracılığı ile dışarı atılmalıdır. Hortum içerisinde kalan su damlacıkları sesin iletimini azaltmakta ve ses kalitesini ciddi düzeyde bozmaktadır.

3.Hortum, düzenli aralıklarla değiştirilmelidir. Değişme zamanının geldiğini hortumun sertleşmesi ve sararmasından anlayabilirsiniz. Bu süre de kişinin terleme miktarına, bulunduğu ortamın ısısına, buşon üretimi gibi değişkenlere bağlı olarak farklılık göstermektedir.

4.Kulak kalıbı, malzeme türüne, kullanıma, terlemeye, buşon üretimine bağlı olmak üzere belli aralıklarla değiştirilmelidir. Yetişkinler için yenileme süresi 6 – 12 ay arası olarak önerilirken, çocuk kullanıcılarda ise gelişim hızına bağlı olarak çok daha kısa sürelerde ( 3-6 ay) kulak kalıbının yenilenmesi önerilmektedir.

 

Kulak Kalıbının Sese Etkisi

 

Kulak kalıbı yalnızca işitme cihazının kulak kanalına tutunmasını sağlamaz, görevi bundan çok daha büyüktür.

Kulak Kalıbı Akustik Modifikasyonları, ses fiziğine dayalı bir uzmanlık alanı olup, çoğu kişi tarafından önemsenmemekle birlikte, işitme cihazı memnuniyetinin çok büyük bir kısmına doğrudan etki etmektedir.

Bu akustik modifikasyonlara baktığımızda;

. Kalıp malzemesi seçimi

. Kalıp çeşidi seçimi

. Hortum çeşidi seçimi

. Kalıp kanal uzunluğu seçimi

. Ventilasyon tipi, genişliği ve uzunluk seçimi

Gibi bir çok farklı alt dalı bulunmakla birlikte, bu alt dalların her biri işitme cihazınızdan alacağınız konforu direkt olarak etkilemektedir. Kulak kalıbı, yalnızca kulağınızın izi alınarak yapılan bir malzeme değil, işitme cihazınızdan alacağınız performansı belirleyen bir araçtır. Bu araç doğru yapılmadığı takdirde, en pahalı işitme cihazını alsanız dahi, bu işitme cihazından memnun kalmanız imkansızdır.

Kağıthane İşitme Cihazları olarak, İşitme Cihazları ve Akustik Modifikasyonlar alanında yıllarca eğitim vermiş olan Odyoloğumuz ile birlikte, en doğru uygulamanın garantisini vermekteyiz.