Yükleniyor...
Bir de bizden dinKulak çınlamasına alışmanız gerektiği mi söylendi?
Hiç daha önce kulağınızda çınlama, vızıltı veya uğultu duydunuz mu? Merak etmeyin, yalnız değilsiniz. Kağıthane İşitme Cihazları bünyesinde bulunan uzman kadro, çınlamanızı gerekli testlerle tespit ederek size en uygun terapi metodlarını belirleyebilir, yaşam standartlarınızı yükseltebilir.
Merak etmeyin, yalnız değilsiniz demiştik. Yapılan araştırmalar sonucunda, Dünya nüfusunun yaklaşık %10’unda tinnitus problemi olduğu ortaya çıkmıştır, yani sizin gibi bu problemi yaşayan çok fazla insan mevcut. 14-85 yaş aralığında karşımıza çıkan tinnitus problemi, yaşlılarda ve kadınlarda daha çok karşımıza çıkmaktadır.
Kulak çınlaması (tinnitus) bir hastalık mı?
Kulak çınlaması, genellikle tıslama, vızıltı, ıslık, uğultu veya çınlama sesi olarak tarif edilmektedir. Hastaların büyük çoğunluğunda stres ve siniri arttırdığı gözlenmiş olup, belli kısmında yoğun uyku problemlerine yol açtığı görülmüştür. Kulak çınlaması (tinnitus) sanılanın aksine aslında bir hastalık değil, semptomdur. Hatta şöyle açıklayabiliriz; ‘’tinnitus aslında vücudumuzun ürettiği bir imdat çığlığıdır’’. Onlarca kaynağı olabilmekle beraber, kulak çınlaması vücudumuzda bulunan bir sorunun dışa vurumudur.
Çoğu tinnituslu birey ‘’işitme kaybım yok, yalnızca çınlamam var’’ dese de, kulak çınlaması bulunan kişilerin yaklaşık %80’inde sadece tinnitus frekans alanında bile olsa işitme kaybı mevcuttur ve işitme kayıplıların büyük bir çoğunluğu işitme cihazından fayda görebilir. Fakat ne yazık ki kulak çınlaması olan bireylerin %50’sinden fazlası işitme cihazı kullanımına karşı çıkarlar, çünkü problemlerinin işitme kaybı değil, kulak çınlaması (tinnitus) olduğunu düşünürler. Bu düşünce oldukça yanlıştır, aynı zamanda gerekli tedavi sürecine engel olmaktadır.
Kulak çınlaması (tinnitus) kişiye özel olarak ortaya çıkan bir semptomdur, belirli formları, yapıları yoktur. Bu yüzden terapi süreci de kesinlikle kişiye özel olarak uygulanmalıdır. Gerekli testler yapılarak hastanın tinnitus frekans alanı ve şiddeti bulunmalı, bu test sonuçlarına göre terapiye başlanmalıdır.
Kulak Çınlamasına (tinnitus) neler sebep olabilir?
Öncelikle tip olarak kulak çınlamasını (tinnitus) iki farklı kısımda incelememiz gerekmektedir. Bunlar;
1.Subjektif Tinnitus: Sadece bireyin kendisi tarafından duyulan, çok daha sık gözlenen tinnitus çeşididir. Subjektif tinnitusun tüm kaynakları hala bulunabilmiş değildir, fakat bulunmuş olanlara bakacak olursak;
. Otolojik Nedenler: Presbiakuzi (yaşlanmaya bağlı işitme kaybı), Gürültüye bağlı işitme kaybı, Meniere hastalığı, Otoskleroz.
. Metabolik Nedenler: Hipotiroidi, Hipertiroidi, Hiperlipidemi, Çinko eksikliği, Vitamin eksikliği.
. Nörolojik Nedenler: Kafatası kırığı veya kapalı kava travması, Multiple skleroz, Menenjitik etkiler
. Farmakolojik Nedenler: Aspirin bileşikleri, Nonsteroid antiinflamatuar ilaçlar, Aminoglikozidler, Ağır metaller
. Psikolojik Nedenler: Depresyon, Anksiyete
. Alt çene kemiği yamukluğu ve diş rahatsızlıkları
2.Objektif Tinnitus: Hem birey, hem de çevresindeki kişiler tarafından duyulabilen, çok daha az rastladığımız tinnitus çeşididir. Tüm tinnituslu bireylerin arasındaki oranı %1’in bile altındadır. Sebeplerine baktığımızda, sübjektif tinnitusa göre kaynağının belirlenmesi daha kolaydır. En çok karşımıza çıkan sebepler vasküler veya nöromüsküler hastalıklardır. Vasküler hastalıklardan kaynaklanan kulak çınlaması (tinnitus) genellikle kalp atımıyla birlikte ritmik olarak hissedilir. Bu hastalıklara ek olarak kulak kanalındaki patolojik durumlar, kulak ve boğaz alanında ortaya çıkan tümörler de sayılabilir.
İşitilen Sesin Yapısına Göre Tinnitus Çeşitleri
Kulak çınlaması, işitilen sesin yapısına göre iki farklı çeşitte incelenir. Bunlar;
Tonal Tinnitus (Kulak Çınlaması)
Tek bir frekansta, sabit ve sürekli işitilen kulak çınlamasıdır ve en fazla görülen kulak çınlaması (tinnitus) çeşididir. Bu tinnitusa maruz kalan kişilerin işittikleri sesi tarif etme şekline bakacak olursak; vızıltı, uğultu, ıslık, düdüklü tencerenin ötmesi ve zil sesi şeklinde tanımlamaktadırlar. Tonal Tinnitus, 7/24 sabittir, artıp azalmaz, frekansı da değişmez.
Tonal Olmayan Tinnitus (Kulak Çınlaması)
Sürekli gelmez, buna rağmen çok rahatsız edici bir yapıya sahiptir. Sabit bir frekans yerine, belli frekansların toplamında (bir alanda) ortaya çıktığı için genellikle insanların daha fazla rahatsız olduğu parazitli bir yapıya sahiptir. Bu tinnitusa maruz kalan kişilerin işittikleri sesi tarif etme şekline bakacak olursak; Cızırtı, takırtı, çatırtı, guruldama şeklinde tanımlamaktadırlar. İşittikleri ses sabit değildir, gün içinde değişkenlik gösterebilir.
Peki gerçekten başarılı olma ihtimali var mı?
Kulak çınlamasının tedavisi var mıdır? Kaynağı bulunursa neden olmasın?
Yukarıda da okuduğunuz üzere, B12 vitamini eksikliği bile kulak çınlamasına (tinnitus) sebep olmaktadır. Bazı bireylerde yalnızca vitamin takviyesi alındığında bile kulak çınlamasının tamamen ortadan kalktığı gözlenmiştir.
20’lik dişten kaynaklanan kulak çınlamasına (tinnitus) sahip bazı bireylerde, gerekli 20’lik diş müdahalalerinden sonra kulak çınlamasının (tinnitus) ortadan kalktığı görülmüştür.
Bu örnekler çoğaltılabilir. Fakat sorulan soru yukarıdaki gibi ‘’ Başarı ihtimali ‘’ ise, evet bu ihtimal mevcuttur diyebiliriz. Bu başarı ise tamamen kulak çınlamasının (tinnitus) kaynağının bulunması ve buna uygun tedavi yönteminin uygulanmasına bağlıdır.
Her tinnitus kendine has özelliklere sahiptir ve buna göre tedavi edilmelidir. İşitme kaybına bağlı kulak çınlamalarında (tinnitus) işitme cihazları tek başına dahi yeterli olabilirken, farklı tinnitus kaynaklarına özel alternatif tedavi seçeneklerine baktığımızda; Maskeleme, Bilişsel Davranım Terapisi, TRT , PTM gibi birçok tedavi seçeneği mevcuttur.
Peki Gerçekten Çınlamanız Sizi Ne Kadar Etkiliyor?
Bu sorunun cevabını öğrenebilmek için aşağıdaki tabloda bulunan soruları yanıtlayabilirsiniz.
Vereceğiniz her ‘’ Evet ‘’ cevabı = 4 puan.
Vereceğiniz her ‘’ Hayır ‘’ cevabı = 0 puan
Vereceğiniz her ‘’ Bazen ‘’ cevabı = 2 puandır.
Aldığınız toplam puan ise, kulak çınlamanızın (tinnitus) şiddetini değil, psikolojik olarak hayatınızı ne kadar etkilediğini 100 puan üzerinden gösterecektir.